Bodarwe Architektur
Bodarwé Architektur

Landschapsstudie

Landschapsstudie van het Natuurpark Hoge Venen-Eifel

Plaats Natuurpark Hoge Venen-Eifel
Categorie Overheidsopdrachten, Toerisme
Budget 0 - 50.000
Status Afgewerkt
Jaar 2005
Link Website

Op basis van de missie van het Natuurpark Hoge Venen-Eifel heeft de tijdelijke Vereniging WINTERS-BODARWE-VERBEEK is een landschap en cartografische studie voor de gemeenten Amel, Büllingen, Bütgenbach, Burg-Reuland en St. Vith gemaakt.
Deze studie is een onderdeel van het Europees programma LEADER LAG (Local Action Group) “100 dorpen – 1  toekomst”. Het algemene kader van de studie is de “Europese Conventie Landschap” van Florence, waarvan het doel is om de bescherming, het onderhoud en de inrichting van landschappen te bevorderen en de Europese samenwerking op het landschap kwesties te organiseren.
De studie zou een goed begrip van het landschap, de geschiedenis, de ontwikkeling en de invloed ervan, de structuur en de werking, alsmede de bijbehorende acties te maken. De tweede doelstelling is om het bewustzijn van de mensen voor het land te verhogen en de landschap tastbaar en voelbaar voor hem te maken. Deze aanpak is meer subjectief.
Dus het doel is om te leren om landschap te observeren en te begrijpen.
Een van de criteria die voor de kwaliteit van het leven in een bepaalde regio een belangrijke rol speelt is het landschap. De bescherming van het landschap en de ontwikkeling van een mooie harmonie en identiteit in een groot gebied is alleen mogelijk als de gemeenten dit samen doen. Het grensoverschrijdende natuurpark Hoge VennEifel werd officieel erkend 16 juli 1985 door de Waalse Decreet. 65% van het kanton St.Vith behoren tot deze site, waaronder 40.796 ha van 63.118 hectare gebied. Hieruit blijkt de mate waarin de landschap van de Belgische Eifel wordt gekenmerkt door een hoge kwaliteit landschap.