Bodarwe Architektur
Bodarwé Architektur

Re’Source17

Totaalrenovatie van een eengezinswoning

Plaats Weywertz
Categorie Woonruimte
Type Renovatie, Verbouwing, Interieurarchitectuur
Budget 250.000 - 550.000
Status Afgewerkt
Jaar 2016

Het huis had de voor de streek typische structuur van woongebouw, stal en schuur. Het werd volledig gestript en gerenoveerd. Om voor een bijzonder binnenklimaat te zorgen, zijn daarbij uitsluitend natuurlijke materialen gebruikt als leem, kurk en hout. Het huis bestaat uit een gewelfkelder en drie verdiepingen, die elk een andere functie vervullen:

  1. verdieping: wonen
  2. verdieping: slapen
  3. verdieping: wellness

In de vroegere schuur werd de hoogte deels behouden over de drie verdiepingen om één groot, open volume te creëren dat mooi contrasteert met de lage kamers in het oude huis. De overige ruimten hebben zo veel mogelijk hun oorspronkelijke grootte behouden, maar kregen een aan de leeftijd aangepaste inrichting.

Het huis wordt verwarmd met aardwarmte (grondboring en warmtepomp) en is van binnenuit dampopen geïsoleerd. De gekozen bouwtechnieken (houten vloer, leem en kurkkorrels, binnenisolatie, leemstuc, parketvloer) scheppen niet alleen een gezond en behaaglijk klimaat in alle ruimten, maar maakten het ook mogelijk de werken grotendeels in eigen regie uit te voeren. Daardoor konden de bouwkosten beperkt worden.

Het huis werd modulair gepland en gebouwd, zodat het mogelijk is met enkele kleine ingrepen een kangoeroewoning te creëren door van het voorste derde van het huis een afzonderlijke woongelegenheid te maken.