Bodarwe Architektur
Bodarwé Architektur

Verenigingsgebouw toeristische dienst

Afbraak en vervangende nieuwbouw.

Plaats Weywertz
Categorie Overheidsopdrachten
Type Nieuwbouw, Opslagruimte
Indelingsschets
  • Versammlungsraum47 m²
  • Werkstatt64 m²
  • Öffentliche Sanitäranlagen12 m²
Budget 100.000 - 250.000
Status Afgewerkt
Jaar 2016
Link Website

Het verenigingsgebouw van de toeristische dienst van Weywertz was na vele jaren gebruik toe aan een renovatie. Bovendien bood het niet meer voldoende opslagruimte.

In nauwe samenwerking met de dienst hebben we een voorontwerp uitgewerkt.

De belangrijkste eis was daarbij dat het om een eenvoudig gebouw moest gaan dat de attractiviteit en de verblijfskwaliteit van het aangrenzende speelplein vergroot. Kortom, het nieuwe ontwerp moest een meerwaarde betekenen voor de dorpsgemeenschap.

Begin 2013 verkregen we de stedenbouwkundige vergunning voor de verbouwing en uitbreiding van het verenigingsgebouw op basis van het concept voor de vervangende nieuwbouw.

We dienden tijdig een officiële subsidieaanvraag in bij de Duitstalige Gemeenschap.

Eind 2013 kreeg het project de definitieve goedkeuring van de gemeente en het ministerie, zodat de bouwwerken begin 2014, na een openbare uitbesteding, van start konden gaan.

Het oude gebouw werd gesloopt, om op dezelfde plaats een nieuw, modern centrum op te richten, dat voldoet aan de behoeften van de toeristische dienst.

Een ruime vergaderzaal met geïntegreerde keuken en een ruime werkplaats met materiaalmagazijn mochten daarbij niet ontbreken.

De twee grote ruimten worden door middel van een schuifdeur van elkaar gescheiden. Bij officiële gelegenheden volstaan een paar handgrepen om er één grote ruimte van te maken.

Het overhangende dak biedt bescherming op het terras. Het is voortaan niet meer nodig een tent op te stellen als de toeristische dienst weer eens een activiteit organiseert. Bovendien bevat het gebouw openbaar toegankelijke sanitaire ruimten die afgestemd zijn op personen met een handicap.

Bij de keuze van de bouwmaterialen werd zoals steeds de voorkeur gegeven aan plaatselijke materialen en niet te dure bouwstoffen.

Na een intensieve bouwfase van twee jaar in eigen regie kon de toeristische dienst in augustus 2016 de deuren van het nieuwe verenigingsgebouw openstellen.